Forfatter og lyriker som er medlem i Nordnorsk forfatterlag. Eva Mari er 50 år og fra Kjøllefjord i Finnmark, men bor i Harstad. Hun har gitt ut to romaner og bidratt med tekster og dikt i et par antologier.

Eva Mari Amundsen

Jeg er fra Finnmark, er født på syttitallet og har to brødre. Min mor var aleneforsørger og vi hadde aldri råd til å reise på ferie, eller besøke kunstgallerier. Det var ingen grunn til ikke å få kulturell dannelse. Bøker, musikk og film ble våre reiser og opplevelser. Vi ble lest for fra vi var små og etter som vi ble større, ble bøker om kunst, noveller, romaner og lyrikkbøker en naturlig del av livets krydder. Munchs verker ble nøye studert over 240 mil i fra hovedstadens museer. Jeg har alltid likt å skrive, men kan ikke erindre mitt første dikt. Jeg er utdannet lærer og har erfart at god lyrikk og dikt kan komme fra folk i alle aldersgrupper.

Tekstene mine handler ofte om de nære ting. De små tingene som viser seg å bli de store, fordi de påvirker alt i livet. Jeg har ingen foretrukken form. Bare skriver det som føles rett i forhold til det jeg ønsker å formidle. Det handler ikke nødvendigvis om meg personlig, eller om spesifikke personer fra min hjemplass, slik noen har trodd. Så og si alt jeg skriver er farget av at jeg er fra nord. Det kan likevel være allmenngyldig. Vi mennesker er ganske like.

Vi har de samme tanker, ønsker og drømmer uansett hvor vi kommer fra. Jeg har opplevd å få både positive og negative tilbakemeldinger på mine tekster. Alt er greit og det må man takle. En tekst som blir lagt ut, eller gitt ut, må få leve sitt eget liv. Det er noe vakkert ved det. Som en liten bit av uendeligheten.


Eva Mari Amundsen