Arctic Lyrics Story#1 - Hvor våre dikt kommer fra - av Aljona Makarova

24.04.2022

Hvordan skriver jeg? Hvordan startet jeg å skrive? For å være ærlig, har jeg aldri tenkt over disse spørsmålene. Det har alltid vært slik, så lenge jeg kan huske. Alle tekster, dikt og noveller skriver på en måte seg selv, uten spesiell hensikt. For eksempel, kan jeg sitte og drikke te med konfekten «Gåseføtter», - og der er et dikt med samme navn ferdig. På kjøkkenet, i kjøkkenbenkskuffen, ligger kulepenn og notisblokk for slike anledninger. Og slik er det over hele leiligheten, fordi når som helst kan det komme noen kule vers. Det samme kan også skje ute. Slik ble mange mine barnedikt til. Dikt som jeg laget på veg til barnehagen med for å avlede min datters oppmerksomhet. Mine dikt «Om froskene», «To katter» og andre ble født på denne måten. Senere skrev jeg dikt for datteren min da hun fikk lekser om et bestemt tema. Slik kom «Til jegere om harer», «Måneharen», «Om yrker» og «Uskikkelige råd», der sistnevnte ga meg seier i en konkurranse for kvinnelig originalpoesi. Senere har jeg skrevet flere dikt, og nå blir de alle innlemmet i en diktsamling som i skrivende stund befinner seg på trykkeriet hos biblioteksforlaget.

Det første diktet ble skrevet i 1995. Jeg skrev selvfølgelig om livet. For ingen vet mer om livet enn seksten år gamle jenter, ikke sant? Jeg skrev også om kjærlighet - hvordan klarer man seg uten den?

Nå skriver jeg noveller. Jeg forstod at dette er midt i blinken for meg. Fortellingen blir lett til mens jeg skriver. Det hender aldri at jeg sitter og tenker. Det er heller motsatt - jeg prøver å skrive tankene ned så fort som mulig før jeg mister dem.

Jeg får spørsmål fra mine bekjente om hvordan jeg klarer å lage historier og hvor jeg finner ideene fra.

Men det er jo selve livet som gir meg ideene. For eksempel, forteller jeg i novellen «Ikke-fiktiv historie» om noe som skjedde med meg i virkeligheten. Jeg bare skrev ned alt slik det skjedde, og novellen ble innlemmet i diktsamlingen «Absurd 2.0».

Jeg har mange lignende eksempler. Det går an å lage en historie ut av nesten hvilken som helst frase - man tilfører litt fantasi, lite grann talent, og så er saken biff!

Det kan hende at noen har det annerledes. Alle finner inspirasjon i forskjellige ting og på forskjellige måter. Men jeg føler at jeg ikke søker etter inspirasjon - den har selv funnet meg, holder meg kjempehardt og nekter å slippe taket.

Oversatt fra russisk til norsk av Elena Guttormsen