Arctic Lyrics Story # 1 - Hvor våre dikt kommer fra - av Henning H. Wærp

16.02.2022
Tromsø kl. 12.48 12.02.22 - bildet tatt av Henning H. Wærp
Tromsø kl. 12.48 12.02.22 - bildet tatt av Henning H. Wærp

1.

Mine første dikt skrev jeg på barneskolen på Kongsberg da jeg ble kjent med nynorsk som skriftspråk. Vi leste Tarjei Vesaas´ roman «Det store spelet» og jeg skrev dikt om personene på gården, rettere sagt om «moster», en av kvinnene på gården. Nynorsk ligner på bokmål, men er litt forskjellig, og den lille forskjellen trigget meg. Ingen andre leste diktene mine. Men det var gøy å skrive.

2.

Jeg skriver fortsatt av og til dikt om romanpersoner, særlig fra Hamsuns romaner, men også fra romaner av Cora Sandel, Sigrid Undset og Alexander Kielland.

Men jeg har utvidet repertoaret og skriver også dikt om historiske personer, om naturinntrykk, om møter med studenter og andre. Mange dikt skrives på reise og er en type reiseskildring i kortform.

Bar-lyrikk er en litt barnslig type dikt, men jeg liker det! Humor er ofte et virkemiddel jeg bruker.

Et annet emne er polarekspedisjoner. Her blander jeg fakta og fantasi og skriver sak-poesi.

3.

Å skrive prosa er arbeid, å skrive dikt er lek. Prosa må jeg sette meg ned og jobbe med, lyrikk bare liksom kommer. Noe overhørt, sett, en plutselig tanke. Lyrikk kan ikke planlegges.

Jeg skriver for meg selv, men i bearbeidingen har jeg selvfølgelig leseren for øye Jovisst vil jeg likes! Best er det å lese opp selv.