Johannes Eines: våre fortellinger i Arctic Lyrics – hvor kommer våre dikt egentlig fra

01.05.2022

Johannes Eines: Barndom, oppvekst, voksenliv og død

Jeg er 73 år, født og oppvokst på Vestvågøy i Lofoten. I 1973 ble jeg ferdig utdannet sykepleier ved Hammerfest sykepleierhøyskole. På vei mot Oslo, jobbet jeg ved sykehusene i Vardø og Tromsø. Jeg kom til Oslo i 1974. Her har jeg bodd siden. Jeg er spesialist i psykiatrisk- og intesivsykepleie. I tillegg studerte jeg ved Pedagogisk forskningsinstitutt, UIO, med fordypning i kjønnssosialisering og gutter- og jenters utviklingshistorie. I 2002 overtok jeg barndomshjemmet i Lofoten. Halvparten av året tilbringer jeg nå her i nord.

Mitt første dikt.

Jeg var 20 år første gang jeg skrev mitt første dikt. Det var i 1968, på Folkehøyskolen i Lofoten. Diktet fikk jeg antatt i avisa Nordlandsposten.

Litteratur var et viktig fag for meg på skolen i tillegg til teater og dans. Her ble jeg kjent med to av våre store norske poeter; Gunvor Hofmo og Tor Jonsson. Hun skrev på bokmål, han på nynorsk. Våre to norske skriftspråk. Jeg startet å skrive dikt på bokmål, men har for det meste skrevet på nynorsk, et språk som for meg er poesi i seg selv.

Som sagt, kjennskapet til norsk poesi inspirerte meg til å skrive dikt. At jeg fikk diktene publisert, ble viktig for meg. At mitt første dikt handlet om flukt, var omstendighetene i verden på den tiden, som krig og hungersnød i Afrika.

Etter folkehøyskolen var det inn i militæret, her fortsatte jeg å skrive dikt, men under dyna etter vi hadde lagt oss om kvelden. Vi var 6 soldater på ett rom med 6 køyesenger. Jeg snakket aldri høyt om at jeg skrev dikt. Et dikt jeg skrev under dyna var «Pianoet». Jeg lengtet tilbake til folkehøyskolen og pianotimene der. Diktet ble antatt i Det Nye. I 1973 ble mitt dikt «Eg og Du» melodisatt av Tore Magnus Petterson, og med i hans visesangbok «Viser fra en hybel». Tore Magnus er kjent for å satt melodi til «Våre små søsken» av vår store poet Inger Hagerup.

I 1975 og i 1978 var jeg representert med dikt i henholdsvis «Nordfra» 75» og «Ny Nordnorsk Lyrikk». Opp gjennom årene har jeg hatt en rekke dikt i ulike aviser, og tidsskrifter. Men det ble en lang poesitørke helt fram til min første illustrerte diktsamling, «Sakte kjem eg der», som kom ut i 2014 etterfulgt av «Eg lovar alt eg kan komme på no», i 2016. Min tredje og siste illustrerte diktsamling «Eg høyrer regndropar best når det er mørkt» kom i 2021.

Temaene i mine bøker handler om barndom, oppvekst, voksenliv og død. Diktene går inn i glede, kjærlighet, tap, sorg, men også lengsel og håp. I diktene reiser jeg i min egen familiehistorie som fører meg både til geografiske og eksistensielle steder. Min siste diktsamling, «Eg høyrer regndropar best når det er mørkt», handler om en liten gutt i det lille fiskeværet Hamningberg i Finnmark og hans lille familie. Handlingen foregår i perioden 1914-1918 med verdenskrig, pomorhandel og revolusjon i Russland. Hvem er mor? 

Far sier at mor kommer fra slekta Buonj på Kolahalvøya. Når det lysner av dag gjemmer mor det store finske eposet "Kalevala" innerst i kammerset mot øst. En dag blir mor brystsvak og reiser til Vinterpalasset i Sankt Petersburg. Alt dette preger guttens hverdag og liv. Senere treffer vi gutten igjen, nå som voksen, på ei reise, kanskje i Russland? Denne diktsamlingen er inspirert av historien om min bestemor og hennes lille familie som levde på den tiden i Hamningberg i Finnmark, deres liv og skjebne. Alle diktene i boken er illustrert med mine malerier som nylig ble vist på min separatutstilling i Oslo.

Etter at jeg ble pensjonist, tok jeg kunstutdanning ved Nydalen kunstskole i Oslo. Mine malerier har jeg brukt som illustrasjoner i mine bøker. Maleriene har jeg også vist på mine utstillinger i Oslo. Den siste var en separatutstilling på galleri Dalype i November 2021.

Jeg befinner meg nå i mitt barndomshjem i Lofoten. Her har jeg innredet mitt atelier i kjelleren og skrivestue på loftet.

For tiden promoterer jeg min siste diktsamling på ulike biblioteker. For den som er i Oslo 10. Mars, så kan dere treffe meg på Deichmanske bibliotek på Torshov. (se min facebook). Jeg er ellers i gang både med å male med tanke på en utstilling i Lofoten, men også i gang med en ny dikstsamling, men hva den skal handle om, ja det er foreløpig en hemmelighet.